Techniek valbeveiligingssystemen

Hieronder vindt u een voorbeeld van het principe van Latchways Valbeveiligingssystemen.
Deze valbeveiligingssystemen voldoen aan de kwalificaties zoals deze worden gesteld in de Arbo-wet en de europeesche regelgeving, maar zijn niet overal inzetbaar

( zie de "opgespoorde fouten " pagina )

EC Council Directive 89/686/EEC ,ISO 9002.

De gebruiker dient zich met behulp van een harnasgordel en vanglijn aan het systeem te koppelen. De transfastner (loopwieltje ) kan zonder van de lijn te worden gehaald de intermediates ( tussenophangpunten ) passeren. ( film demo 1.4 MB ) of ( media 360 KB )

Indien een persoon valt zorgt de valdemper er voor dat de reactiekracht vrijgekomen in het systeem wordt geabsorbeerd. Hieroor komt de persoon vrijwel direct stabiel te hangen en wordt de persoon niet opnieuw weggeslingerd tegen omliggende obstakels . Dit is noodzakelijk om letsel te voorkomen ( film werking schokdemper 1 MB ) of ( media 160 KB)

De systemen worden berekend op: vrijdragende overspanningen, sterkte onderliggende constructie, Lijn/kabelsterkte, Lijn/kabeldoorzakking, aantal personen dat gebruik maakt van het systeem.

Na montage worden de systemen voorzien van indentificatieplaten en gekeurd. Er wordt een certificaat verstrekt die de gebruiker en eigenaar de veiligheid waarborgen. Het certificaat dient op verzoek van een Arbo-dienst of Arbo-inspectie getoond te kunnen worden.